PLAVANJE DOJENČKOV IN MALČKOV, KRANJ

Plavanje dojenčkov in malčkov v sodelovanju s Plavalno Zvezo Slovenije

Plavanje poteka v dveh starostno ločenih skupinah. V obeh skupinah so v vodi prisotni tudi starši. V prvi skupini so dojenčki od 4. do 12. meseca, v drugi pa malčki od 1. do 3,5. let starosti.

Kje: na osnovni šoli Jakoba Aljaža v Kranju.

Prijave: na spletni strani izpolnite e-prijavnico.
 
Z novim tečajem vadbe bomo pričeli oktobra v ponedeljek, 3.10.2022
 
Predviden urnik vadbe:
Ponedeljek
od 16:15 do 17:00 ure  vadba v vodi za dojenčke od 4 do 12 meseca.
od 17:00 do 18:00 ure vadba v vodi za malčke od 1 do 3,5 leta.
 
 
Cena : 10 obiskov 150 eur

info@migimal.si, 041-338-131 (Urša), e-prijavnica

“Vadba v vodi za dojenčke in malčke po Fredovem programu učenja plavanja. Dojenčke, malčke in otroke učimo po 3-stopenjskem plavalnem programu do pravilne tehnike plavanja. Do rezultatov smo prišli s posebej zasnovanimi plavalnimi pripomočki – Fredovimi plavalnimi obroči.

POMEN ZGODNJEGA ZAČETKA PLAVANJA Plavanje sodi med gibanja, ki jih ne pridobimo z drugimi vsakodnevnimi gibalnimi izkušnjami, kot so: hoja, tek, lazenje, plazenje… Premikanja v vodi se čovek nauči relativno hitro; proces učenja pravilne tehnike, ki omogoča, da se premikamo v vodi dlje časa, pa je sorazmerno dolg. Zato je treba z učenjem plavanja začeti dovolj zgodaj, vendar šele takrat, ko je otrokov organizem optimalno razvit za obvladovanje zahtevanih gibov. Za osvojitev nekega motoričnega giba ali sklopa gibov je potrebno veliko število ponavljanj (v izjemnih primerih tudi do osem tisoč) (Tušak, 1994). Ko je gibanje osvojeno, je praviloma tudi avtomatizirano, zato je pozabljanje majhno, kar pomeni, da je znanje plavanja razmeroma trajno.

Smiselno je dojenčka “učiti plavati”, da spozna kot novo okolje vodo, s katero se lahko igra, jo pretaka, se z njo umiva, jo pije, se poliva, v njej lebdi in učiva. Zgodnji začetek “plavanja” je pomemben za celoten bio–psiho-socialen razvoj dojenčka.

Če mu omogočimo gibanje v vodi preden shodi, se bo premikal v vodi s sonožnimi odrivi (kasneje so podobni prsnemu udarcu).V kolikor šele po dvanajstem mesecu starosti začnejo s »plavanjem«, se bodo po vodi premikali z gibi hoje, torej izmenično. Otroke bo potrebno ponovno učiti prsnega udarca z nogami, vendar so sposobni učenja šele po tretjem letu starosti.

Redna in sistematična vadba v vodi zagotavlja razvojni skok v primerjavi z vrstniki, ki ne hodijo na plavanje.

Besedilo: dr. Dorica Šajber

Migimal – akademija za gibanje
M: 041 338 131
P: info@migimal.si

Copyright © 2006 Migimal